Kofein

Coffe Lovers Only

Kofein

8. veljače 2016. Kava & Zdravlje 0
kofein

Kofein naš svagdanji…

Zašto biljke proizvode kofein?

Čemu kofein služi biljkama bilo je dugo misterija. Tek je 80- tih godina prošlog stoljeća otkriveno da je kofein prirodni insekticid koji štiti biljke od insekata ali i omogućuje bolje oprašivanje. Kofeinblokira enzime u živčanom sustavu većine štetnih insekata. Ličinke komarca izložene kofeinu postaju paralizirane pa ne mogu plivati do površine vode i utope se.

kofein quahwa pcela Izuzetak su pčele koje oprašuju cvjetove kave u kojima ima kofeina u malim dozama. Kofein stimulira pčele pa postaju još vrijednije. Kad prestane stimultivno djelovanje pčele ponovo dolaze na cvjetove kave po svoju dozu kofein. Tako češće oprašuju kavu nego ostale biljke.

Mrzim kofein jer me paralizira
Obožavam kofein jer me stimulira

Tko je otkrio kofein?

quahwa friedlieb ferdinand runge Johann Wolfgang von Goethe ljubitelj kofeinKofein je izolirao njemački kemičar Friedlieb Ferdinand Runge1820 godine.  On je izolirao atropin iz bunike te je shvatio da izaziva proširenje zjenica. Jednom ga je pozvao J. W. Goethe, njemački pjesnik u svoj dom da mu na mački pokaže kako se zjenice prošire kad se atropin ukapa u oko. Goethe je ostao je impresioniran te je pružio Rungeu nekoliko zrna kave I rekao: Herr Runge, molim Vas , istražite ovo.  To je kava. Jedino poeziju volim više od nje. Ali ne spavam noćima. Što je to u kavi da ne mogu spavati.

I tako je Runge otkrio kofein koji je vjerojatno uzrokovao nesanicu kod Goethea.  A nesanica stvaranje djela kao što su Patnje mladog Werthera. A patnje mladog Werthera patnje brojnih generacija srednjoškolaca. Eto sad znate da je sve to zbog kofeina.

Svaki dan poslušaj bar jednu dobru pjesmu, pročitaj jedan stih, pogledaj jednu izutenu sliku i ako je moguće  reci nekoliko osjećajnih riječi.
Johann Wolfgang von Goethe,  pisac koji je volio kavu

Koliko se smije uzimati kofeina?

Kofein quahwa umorni komaracEuropska agencija za sigurnost hrane  (EFSA) je regulatorno tijelo Europske unije koje se bavi rizicima veznim uz hranu. EFSA je izdala znanstveno mišljenje o sigurnim količinama kofeina.

EFSA preporučuje:

  • Odrasle osobe smiju dnevno uzimati 400 mg kofeina. Kofein u toj dozi je siguran i neće uzrokovati neželjene posljedice na Vaše zdravlje niti se možete predozirati sa 400 mg kofeina.
  • Najveća pojedinačna doza kofeina tj količina koja se može uzeti odjednom je 200 mg.
  • Dva sata prije intenzivnog vježbanja osobe od 18 do 65 godina mogu uzeti do 200 mg kofeina bez opasnosti po zdravlje
  • Djeca od 3 do 18 godina smiju uzimati do 3 mg kofeina na kilogram tjelesne mase. Osim u kavi kofeina ima u čokoladi, kakau, gaziranim crnim pićima kao što su Coca Cola i Pepsi te energetskim pićima. U slijedećm odlomku možete vidjeti koliko kofeina ima u tim namirnicama.
  • Trudnice i dojilje smiju na dan uzimati 200 mg kofeina. Istu količinu kofeina na dan preporučuje  Američko društvo za ginekologiju i porodništvo. Ta doza se smatra sigurnim u trudnoći jer ne povećava rizik za pobačaj niti spriječava rast i razvoj djeteta.

Bio muškarac ili dama najviše 400 miligrama

Nažalost noviji podaci pokazuju da kofein nije sasvim siguran u trudnoći. Najnovija studija objavljena u kolovozu 2015. godinae u časopisu International Journal of G&O pokazuje da se povećava rizik od pobačaja za 7% za svake popijene dvije šalice kave.

Čokolada nam je tako fina, tko bi rekao da ima kofeina

Nadalje nova studija pokazuje da  se trudnice koje su konzumirale više od 200 mg kofeina na dan imaju veću šansu da im djeca imaju granični ili niski kvocijent inteligencije.

Tko drži do stila, pije da dobije krila

Trudnoća je jedina stvar gdje mislimo da se ne može pretjerati s oprezom pa savjetujemo da budete vrlo oprezni s kavom u trudnoći. Moramo istaknuti da smo u preporukama za trudnice oprezniji od Europske agencije za sigurnost hrane. Koga ćete poslušati morat ćete procijeniti sami.

Tko je između punoljetnosti i penzije, slobodno prije vježbanja kavu pije

quahwa kava kofein vjezbanjeRef.
Galéra C, Bernard JY, van der Waerden J, Bouvard MP, Lioret S, Forhan A, DeAgostini M, Melchior M, Heude B; EDEN Mother-Child Cohort Study Group. Prenatal Caffeine Exposure and Child IQ at Age 5.5 Years: The EDEN Mother-Child Cohort.
Biol Psychiatry. 2015 Sep 3. pii: S0006-3223(15)00733-7. doi: 10.1016/j.biopsych.2015.08.034. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 26444074.
Chen LW, Wu Y, Neelakantan N, Chong MF, Pan A, van Dam RM. Maternal caffeine intake during pregnancy and risk of pregnancy loss: a categorical and dose-response meta-analysis of prospective studies. Public Health Nutr. 2015 Sep 2:1-12. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 26329421.

Dok čekaš da ti roda dođe
Želja za kavom nek te prođe*
* u suprotnosti s tvrdnjama EFSE