Kofein u kavi. Koliko kofeina ima u hrani?

Coffe Lovers Only

Kofein u kavi. Koliko kofeina ima u hrani?

12. veljače 2016. Arabica Vs Robusta 0
kofein u kavi

Kofein u kavi / kofein u hrani

Kofein u kavi

kofein u kaviizvor podataka Caffeine_v8-2.pdf

(prosjek / raspon)

 • Espresso 30 ml (40 mg / 30-50 mg)
 • Čaj ( crni i zeleni ) 230 ml (40 mg / 20-90 mg)
 • Čaj ( šipak, kamilica ) 230 ml (0 mg)
 • Coca Cola 350 ml (40 mg)
 • Energetska pića 250 ml (80 mg / 50-160 mg)
 • Kakao 250 ml (8 mg / 3-32 mg)
 • Čokoladno mlijeko 250 ml (5 mg / 2-7 mg)
 • Mliječna čokolada 30 g (6 mg / 1-15 mg)
 • Tamna čokolada  30 g (20 mg / 5-35 mg)
 • Čokolada za kuhanje 30 g (26 mg)

quahwa coca cola kofein u kaviKoliko je to 400 mg kofeina?

 • 10 espressa
 • 10 šalica crnog ili zelenog čaja
 • 10 većih limenki Coca Cole
 • 5 limenki Red Bulla
 • 12, 5 litara kakaa
 • 20 litara čokoladnog mlijeka
 • 2 kg mliječne čokolade
 • 600 grama tamne čokolade

Kofein i mozak

quahwa mozak radi kofein u kaviEuropska agencija za sigurnost hrane u svom znanstvenom mišljenju o tvrdnjama za kofeinnavodi da kofein ima 2 pozitivna fiziološka učinka na budnost i pozornost.

Kofein povećava pozornost budnost (alertness) i pozornost (attention). Budnost se označava kao stanje pojačanog uzbuđenja i spremnosti primanja, obrade informacija te spremnosti na odgovor.

Pozornost označava sposobnost koncentracije na određeni zadatak.

Za poveaćnje budnosti i pozornosti potrebno je uzeti najmanje 75 mg kofeina.

quahwa mozak spava kofein u kaviNaš mozak ima receptore za molekule adenozina. Adenozin se nakuplja u našem tijelu tijekom dana.  Kad se adenozin veže na receptore on usporava rad mozga, a mi osjećamo pospanost. Kao na primjer kasno navečer ili na dosadnom sastanku. Kofein se veže na receptore adenozina i sprječava djelovanje adenozina. Tako kofein povećava budnost i pozornost i omogućuje nam da ne zaspemo na dugotrajnim sastancima.

Kofein i biološki sat

quahwa bioloski sat kofein u kaviNaše tijelo ima svoj biološki sat. Biološki sat ne pokazuju vrijeme niti status vlasnika. Ne prima radio signal iz Frankfurta na Majni, a ipak naš mozak zna kad je dan, a kad noć. Naša ura se sama podešava prema količini svjetlosti oko nas. Nazali se u hipotalamusu i nazvali su je suprahijazmatska jezgra. Da se nas pita zvala bi se Rolex jezgra.  Tako bi svi imali Rolexa. Naša biološki Rolex ima dva načina rada: noćni i dnevni. U početku dnevnog načina rada ujutro oko 7 sati, naš biološki sat kaže mozgu: Šefe, sedma je vura pušćaj kortizola. I mozak naredi tijelu da luči puno kortizola koji nas održava budnim i napetim. Kako dan prolazi sve se manje luči kortizola. Postoji nagli pad kortizola oko 15 sati kad smo često umorni na poslu, a ne znamo zašto. To je zbog kortizola. Zato smo svi pospani na sastancima oko 15 sati. Kako se počinje spuštati mrak naš biološki sat se prebacuje na noćni rad i javlja mozgu: Šefe, deveta je vura k večeri, treba je pustiti melatonina. I mozak izdaje zapovjed da se pušta melatoninu krv. Melatonin je hormon koji nas uspavljuje.

Najpoznatiji brand među biološkim satovima: Suprahijazmatska jezgra
Kofein odgađa spavanje jer pomiče biološki sat

Kofein u kavi ima uzravan utjecaj na naš biološki sat u hipotalamusu. Kofein pomiče našu biološku uru jedan sat unaprijed.  Slično kao što mi pomičemo vrijeme za jedan sat unaprijed u proljeće. Zato kad popijemo kavu kasno navečer mozak umjesto u devet sati signal za puštanje melatonina dobije u deset sati navečer. Zato nije dobro piti kavu prije spavanja. Ali zato kava dobro dođe nakon letenja kroz više vremenskih zona kad nas uhvati jet lag. Kofeinom možemo malo pomaknuti naš biološki sat.

Kofein i sport

Europska agencija za sigurnost hrane u svom znanstvenom mišljenju o kofein u kavi navodi da kofein u kavi povećava izdržljivost  ( u dozi od 3 mg/kg 1 sat prije vježbanja ) te smanjuje osjećaj iscrpljenosti (u dozi od 4 mg/kg 1 sat prije vježbanja )

Ja mogu duže i manje se iscrpljujem.

Zanimljivo je da je kofein do 2004. godine bio na listi zabranjenih supstanci Svjetske antidoping agencije ( World Anti-Doping Agency ) te su sportaši s koncentracijom kofeina u urinu većom od 12 mg/ml bili diskvalificirani s Olimpijskih igara. Za toliku koncentraciju kofeina potrebno je popiti 5 do 6 kava. Nakon 2004. godine sportašima je dopuštena kozumacija kofeina kao dio normalne prehrane ili u obliku dodataka prehrani.

Nacionalna sveučilišna atletska asocijacija koja organizira atletske programe u SAD i Kanadi (National Collegiate Athletic Association ) ima kofein na listi kontroliranih supstanci te ne dopušta više od 15 mg/ml u urinu.  Zato ako mislite ići na Bostonski Maraton nemojte piti puno kave prije trke.

quahwa redbul kofein u kavi