Arabika vs Robusta

Coffe Lovers Only

Arabika vs Robusta

18. siječnja 2016. Arabica Vs Robusta 0
arabika vs robusta

Kako razlikovati zrna arabika i robusta?

Arabika ima ovalno zrno sa zakrivljenom središnjom linijom poput slova S, Robusta ima okruglo zrno sa ravnom  središnjom linijom

Kako znati ima li robuste u Vašoj 100% arabika kavi?

quahwa arabika robusta kavaIz nedavnog iskustva sa njemačkim proizvođačem auta vidimo da kompanije bez obzira na veličinu i reputacije nastoje prevariti kad mogu.

No uvijek ima pametnih ljudi koji ne žele da ih se vara. U ovom slučaju radi se o Talijanima koji su otkrili metodu koja dokazuje spoj 16-O-methylcafestol (16-OMC). 16-OMC se nalazi samo u robusti. Tako se mogu otkriti i vrlo malene količine robuste koje je neko pokušao podvaliti u arabiku. Sve što je dobro je skupo pa tako i ova metoda. Više se isplati kupiti novu kavu nego dati sumnjivu na analizu osim niste kao mi. Pa tjerate mak na konac.

10 osnovnih razlika između arabika i robusta kave

  1. OKUS. Robusta ima svoj okus koji se opisuje kao spaljena guma i nije nimalo privlačan. Zašto? Ponekat jer je robusta prepečena…
  2. Još jedan od razloga lošeg okusa, robusta, ima više kofeina u odnosu na arabika. To može zvučati kao nešto pozitivno, ali kofein daje gorak okus kave. U stvari, zrno robusta ima 2,7% kofeina, što je gotovo dvostruko od  arabica vrste koja ima 1,5%.
  3. Sadržaj lipida i šećera: arabica sadrži gotovo 60% više lipida i ima gotovo dvostruko veću koncentraciju šećera od robusta. Ovaj faktor ima veliki utjecaj na naše nepce i razlog zašto nam je bolji okus arabika kave.
  4. Iz perspektive cijene, zrno robuste je na oko pola cijene Arabika zrna na globalnom tržištu.
  5. Robusta je lakša za uzgoj, ima veći prinos i otpornija je na insekte jer dodatni kofein kemijska je obrana od kukaca i nametnika.
  6. Robusta se nalazi u mješavini (jeftine) kave (što je kava jeftinija, najvjerojatnije je veći udio robuste),  a u instant kavi je robusta gotovo u omjeru 100% … U espresso mješavini nalazi se u tzv. talijanskom prženju gdje se robusta dodaje zbog kremoznosti, ali se naveliko gubi na okusu.
  7. Razlika u obliku: robusta zrna su kružna, a arabica zrna su ovalnog oblika.
  8. Visina rasta biljke: Arabika obično naraste između 2,5 do 4,5 metara u odnosu na 4,5 do 6 metara robuste.
  9. Klorogenske kiselina (CGA): To je značajan antioksidans i obrana od insekata. Robusta ima 7-10% CGA i arabica 5,5-8% CGA.
  10. Uzgoj: Oko 75% svjetske proizvodnje kave je arabika, oko 25% je robusta. Brazil je najznačajniji proizvođač arabika zrna a Vijetnam je najveći proizvođač Robusta zrna.